Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

Cene bencina v Sloveniji, cene bencina v Avstriji

Posted: sreda, 29. julij 2009 | Avtor Kritik | Oznake: , , , ,

Šlo je nekako tako. Prišla je kriza, prihodki države so upadli in najti je bilo treba nov vir prihodkov. Eden od priročnih virov je bila trošarina na goriva. Prišla je ravno v pravem času, ko je cena nafte zaradi krize in posledično manjšega povpraševanja močno padla. Tako so padle tudi cene bencina v Sloveniji in z višanjem trošarin so padle pač samo malo manj, kot bi sicer. Tako se noben ne bi preveč pritoževal pritoževal. Ampak!

Ampak zajeb je pa nastal, ko je tradicionalno najcenejši bencin v regiji postal dejansko najdražji bencin v našem koncu Evrope. Ker cene so ob cenitvi nafte padale povsod, s to razliko da drugje pač niso nabijali trošarin tako visoko kot pri nas. Vsi, ki so vozili na zadnje kapljice do Slovenije in potem tankali pri nas so sedaj lepo tankali v Avstriji, Italiji, Madžarski, Hrvaški. Ne bi vehementno čez palec trdil, da se je zato potem pobralo manj trošarin, kot prej, ker nimam pojma in nimam te analize. Ampak dejstvo pa je, da ima cena vpliv na to kje boš tankal in da lahko predvidevam, da se je količina prodanega goriva zmanjšala.

Zadnji teden se je tako benz pocenil za nekaj centov in to na račun znižanja trošarin. In mediji so nas napadli z izjavami da so sedaj cene bencina v Sloveniji nižje kot cene bencina v Avstriji, cene bencina v Italiji in cene bencina na Madžarskem in da so samo še cene bencina na Hrvaškem nižje kot naše.

No, takoj prvi dan jih lahko postavimo na laž.

Slikano 28. julij 09 v Avstriji, dizel, cena 0,942 centa na liter:




Pa to ni neka leva črpalka (no v bistvu je), samo po poti čez Avstrijo ima več kot polovica bencinskih nižjo ceno dizla kot pri nas. Tako, čez palec, če se ne pelješ samo po avtocestah.

0 komentarji:

Objavite komentar