Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

"Neodvisni" Analitiki Politične Scene

Posted: sobota, 21. januar 2012 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , ,

V časopisu Finance imajo eno lepo navado. Da pri vsakem članku, ki se dotika vrednosti delnic, komentira poslovanje podjetij v povezavi z vrednostjo delnic, pri vsakem članku, ki ni samo novica ampak vsebuje tudi subjektivni komentar pisca spodaj avtor pripiše svojo pozicijo. V primeru delnic pozicija pomeni ali je avtor lastnik delnic, ki jih komentira.

Zakaj Pozicija?

Na cene delnic vpliva psihologija trga oz. kako ljudje, ki sestavljajo finančni trg dojemajo neko delnico in neko podjetje. Cela družboslovna veja z ekonomijo na čelu je samo povezovanje množice odločitev posameznikov in iskanje vzorcev. Na delovanje in razmišljanje posameznikov seveda vplivajo tudi taki članki in komentarji.


Globoko Grlo pravi: "Follow The Money"

Ne glede na lastno izpričano "strokovnost", "neodvisnost", "intelektualnost", "sposobnost nepristranskega mišljenja" smo vsi samo ljudje s svojimi lastnimi interesi. In precej velik interes lastnika določene delnice je, da ta določena delnica raste. A res? Čudno, kajne. Ker ima lastnik od tega koristi. Kakšna je verjetnost, da bo posameznik popolnoma zanemaril in pozabil svoje lastne interese? Če ne drugega, je že samo lastništvo neke delnice glas za to podjetje in kaže, da ta posameznik verjame vanj. To, da verjame vanj, je že neke vrste pozicija. Tudi če je potem pisec zavestno nevtralen, je to v okviru svojega prepričanja, da je ta delnica ok. OK, seveda nič ni 100% ampak...zelo fer je, da so bralci s pozicijo nekoha, ki komentira seznanjeni.

Zelo Fer Bi Bilo, Če Bi Svojo Pozicijo Morali Zapisati Tudi "Neodvisni Analitiki Politične Scene"

Oziroma, kar vsi analitiki politične scene. Čeprav se redkokateri ne predstavlja samega sebe kot strokovnega in neodvisnega, seveda za razliko od vseh drugih, ki so samo strankarska trobila. Politična pozicija posameznega človeka je kar globoko ponotranjena. Predvidevam (kolikor sem razbral iz opazovanja prijateljev, znancev in sebe), da je se politično prepričanje precej globoko zasidra v nas v času odraščanja. Vpliv staršev in družine je ogromen. Nisem še srečal veliko ljudi, ki bi imeli diametralno nasprotno politično prepričanje kot lastni starši, seveda če že starša nista bila na različnih polih. Potem so tu prijatelji in vpliv vrstnikov. Precej velik se mi zdi tudi vpliv učiteljev in profesorjev. Ja, so bili primeri, ko se učitelji in profesorji niso mogli zadržati in so skozi zadnja vrata poskusili direktno prodati tudi kakšno svoje politično prepričanje, da ne omenjam, da je lahko že celoten pristop malo obarvan. Potem so tu še mediji itd...

Tako da ja, politične debate so pogosto prepričevanje prepričanih. Verjetno je potem od posameznikovega karakterja in inteligence odvisno, kako globoko je zacementiran v svoji poziciji in koliko dopusti, da argumenti vplivajo na tisti notranji občutek, katera politična opcija ima prav.

Tako da to notranjo predusmerjenost v en politični pol imamo vsi. Eni bolj drugi manj močno. Manj močno verjetno tisti, ki se sami in njihova okolica z politiko niso kaj dosti ukvarjali. Tisti, ki so se pa bolj močnega. Med te VSI spadajo seveda tudi "neodvisni in strokovni politični analitiki".

Zato bi bilo zelo fer, da bi podobno kot komentarje delnic, tudi politične komentarje v medijih zaključili s pozicijo avtorja. Verjamem sicer, da bi vsi "neodvisni in strokovni politični analitiki" trdili da so oni "neodvisni in strokovni politični analitiki" in da te pozicije nimajo. To bi znal bit problem :). Ker pozicija bi morala biti konkretna. Dal sem denar in kupil delnice - oddal sem glas za to politično stranko. Vseeno upam, da so "neodvisni in strokovni politični analitiki" tega sposobni, tako kot so tega sposobni komentatorji delniških trgov. Če hočejo res razbit dvom, pa lahko kar pokažejo glasovnico, koga so volili.

Poleg tega bi lahko tako tudi resno izmerili uravnoteženost političnega prostora.


No...pač, samo ideja.

Ker...vrana vrani ne izkljuje oči, jager jagru stolček gor drži.

0 komentarji:

Objavite komentar