Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

Revni Bodo Revnejši, Bogati Bodo Bogatejši

Posted: sreda, 6. april 2011 | Avtor Kritik | Oznake: , , 0 komentarji

Hm. Tale stavek "Revni bodo revnejši, bogati bodo bogatejši" zadnje čase pogosto slišimo kot argument nasprotnikov kakšnega novega zakona, reforme. Je tako splošen in populističen, da mu je težko oporekati in če se ga dostikrat ponovi, se z njim lahko poljubno zbija karkoli. Radi ga uporabljajo predvsem sindikati. Ob tem imam občutek, da se Slovenci še vedno ne zavedamo realnega stanja. Da v nas še vedno obstaja neko prepričanje, da je količina denarja, bogatstva, količina ustvarjenega neomejena, samo razporediti jo je potrebno pravilno. Da ni problem v ustvarjanju ampak v razdeljevanju ustvarjenega.


Podobno prepričanje se pogosto zasledi v komentarjih na razne novice in mnenja. "Če bi pobrali denar ta bogatim bi bilo dovolj za vse...". Zato me izredno zanima koliko imajo dejansko denarja "bogati" in ali bi če bi jim vse pobrali dejansko imeli kaj od tega.

Zato se najprej vprašam - kdo so ti bogati. Po menju naše davčne zakonodaje in naše dohodninske lestvice si bogat in padeš v najvišji dohodninski razred z vsem kar v letu zaslužiš nad 15.268,77 evri. To pomeni nad 1.272 mesečno. Kdo ima tu koga za norca? Pred kratkim smo v Financah videli primerjavo kdaj v najvišji razred padejo prebivalci nekaterih ostalih evropskih držav. Zneski so do 10x... DESETKRAT višji. Verjamem da si bogat z 100.000€ letno, z 15.000 pač ne. Dvomim tudi, da so ti "bogataši" z 1.200 evri mesečno mišljeni, ko se govori, da bodo bogati bogatejši in revni revnejši. Od 1.200€ mesečno lahko povem da ne ostane prav dosti za pobrat in razdeliti med revne.

Kdo potem? Druga moja ideja je lestvica 100 najbogatejših Slovencev. Njihovo premoženje je v krizi precej padlo ampak takole na uč, brez da bi se spravil seštevat s kalkulatorjem, bi seštevek prvih 100 najbogatejših nanesel nekje v rangu med 1.5 in 2 milijardama evrov. Če bi jim pobrali vse in to razdelili med ostale Slovence bi vsak dobil tam max 1000€. Ni ravno neka dolgoročna rešitev eh? Poleg tega smo se ravno za toliko ravnokar na novo zadolžili pa ne vem kje se revnim to kaj pozna?

Torej nekako ni...nikjer ni tistih odrešilnih ogromnih zalog, ki čakajo da se jih bolj pravično razdeli. No..verjetno jih je nekaj še na švicarskih računih, na Kajmanskih otokih, na Nizozemskem, Cipru in še kje. Ampak a razumete kaj hočem povedati :)?

Poleg tega imam občutek, da je naslovni stavek... oziroma da so ljudje naperjeni bolj proti tistim bogatim, ki so to postali na razne nečedne načine. In ne proti že čisto zlizanim, ko jih toliko omenjano v takih primerih, Akrapoviču in Boscarolu. Ker teh tako imenovanih tajkunov ni bila sposobna pospraviti pravna država je na našo srečo za njih poskrbela kriza. In jih je precej pometala dol iz lestvice najbogatejših.

Kdo potem :)? Komu bomo vzeli?

Prej, ko se bomo zavedli, da je rešitev je v nas samih, ne nekje zunaj, boljše bo. Ko bo zraven začela delovati še pravna država, ko bodo bogati le tisti, ki so si to zaslužili in ne tisti, ki so bili pri koritu in ko bodo bogati postali vzgled in motivacija za vse ostale in ne nekdo, ki mu je treba vse pobrati...takrat bo tudi boljše. Če ne prej se bomo tega pač zavedli, ko bomo v to prisiljeni, ko se bo sedanje stanje zrušilo samo vase in ko ne bo ostalotudi nobenega 1.200€/mesečno bogataša več.