Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

Kriza Družbe, Razkroj Moralnih Vrednost In Strahovlada

Posted: sreda, 29. februar 2012 | Avtor Kritik | Oznake: , , 0 komentarji

Zeh...

Ob menjavi vlade, ki se zgodi na 4 leta in je seveda nekaj povsem normalnega in se je tokrat zgodila pač po treh moram spet poslušati velike besede kot so Kriza Družbe, Razkroj Moralnih Vrednost in Strahovlada. Besede se navezujejo na trenutno vladajočo elito s predsednikom vlade na čelu.

Na tem mestu bi prosil vse, da nas s temi floskulami pustite pri miru. Tudi če je to dejansko res, so to stvari, ki se tičejo tistih pri koritu.

Navadnim državljanom je popolnoma vseeno kakšni so odnosi med politiki in tistimi pri koritu, nam se gre za to, da zadeve delujejo. Še več, čeprav nam ni, bi nam moralo biti povsem vseeno, če se politiki med sabo kregajo, si nagajajo in rušijo. To je njihova služba. Ne vem, mogoče si povprečen Slovenec res predstvalja, ko izusti: "Naj se že zmenijo barabe, jaz bi jim vzel plačo!", da bi morali politiki nasprotnih strani dejansko se prijati za roke in zapeti kumbaja in zarajati ter biti najboljši prijatelji. To je seveda bedarija. Sicer pa osebno v zadnjih 20 letih nisem zasledil nobenega posebne propada moralnih vrednot, strahovlade, razkroja družbe in podobnih klobas - oz. naj to popravim, nič takega kar bi odstopalo od naše vsakdanje normale, niti med vlado JJ, niti prej, niti kasneje. Takšni smo in to imamo.

To so le floskule s katerimi se izraža nestrinjanje z vladajočo pozicijo, kadar se ne da ogorčenja izraziti z ničemer drugim - npr. s sklicevanjem na afere in neumne odločitve. Zakaj? Zato ker se včasih učinek neumne odločitve da celo izmeriti, v meglo zavitega razkroja vrednot seveda ne in ti ga zato težko kdo oporeka.

Dajte mir, ker vas nihče ne jemlje resno in vas ne bo tudi, ko boste imeli kak dejanski in realni očitek.

Kdo Je Kriv?

Posted: petek, 17. februar 2012 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , , , 0 komentarji

Posojilodajalci ali posojilojemalci?
V trenutku, ko je Grčija pred bankrotom je precej govora o tem kdo je kriv. Leni Grki, ki živijo na račun posojil ali tuje banke, ki so jih prisilile v ta položaj za svoje dobičke. Ok, kot prvo ne razumem dobro tega drugega argumenta, kako lahko nekdo nekoga prisili, da vzame posojilo ampak glede celotne situacije je moje mnenje sledeče.

Krivi so posojilojemalci
Živeti na kredit je preprosto norost. Tega si ne privišči nobeno gospodinjstvo, nobena družina, da bi iz leta v leto najemala nove kredite. Ne razumem od kod nekaterim ideja, da je, ko pridemo do držav, pa to popolnoma normalno. In če odpihnemo vse nianse in pogledamo osnovo - Grki že leta zapravijo več kot zaslužijo in popolnoma jasno je, da se mora to enkrat zrušiti. In da zapravijo več kot zaslužijo so si krivi povsem sami.

Krivi so posojilodajalci
Dajati kredit nekomu, ki že leta živi preko svojih možnosti je norost. Odvisniku od mamil, ki je dolžan na vse konce ne bo noben normalen posodil svojega denarja. Ko pa pridemo do držav, je pa to kar naenkrat normalno. Seveda, če nismo ravno sredi finančne krize. Kdor je posojal Grčiji bi se moral zavedati komu posoja. Ampak v času poceni denarja se je bilo fino na take pomisleke požvižgati.

Rešitev?
Poučna rešitev je, da oboji nasrkajo. Da tisti, ki so nepremišljeno posojali, pač propadejo. Da tisti, ki so živeli na kredit obubožajo in padejo na nivo, ki si ga lahko privoščijo. Vsako reševanje vodi do moralnega hazarda. Do tega, da opletamo po koprivah s tujim... torej, dokler gre, bomo na plusu mi, ko ne bo šlo več, nas bodo reševali pa drugi. Kakšen spomin bosta imela Grk in Bankir na te dogodke čez 20 let? Ko se bosta spet srečala in menila za posojilo? Se bosta spomnila težke kazni propada ali neke nejasno, na račun drugih, rešene situacije, ki se za njiju niti ni končala tako slabo? Seveda je to težko. Ampak vsakič, ko tega ne naredimo, je težje in huje.

Ampak seveda - Krivi so drugi
Seveda je lastne napake težko priznati. Populistično je iskanje krivde pri drugih. Ker to ljudje radi slišijo. Ljudje ne slišijo radi resnice, če je ta neprijetna. Raje verjamejo lažem. In tako so za Grke krivi grdi tujci in tuje banke in za bankirje leni Grki. U resnici so krivi oboji.

Aplikacije
Situacijo lahko poljubno apliciramo tudi na Slovenijo. Recimo na naše tajkunske kredite. Kdo je kriv, da so tajkuni dobivali kredite? Sami tajkuni, ki so jih jemali ali banke, ki so jih odobrile? Mogoče so imeli tajkuni celo zamišljeno finančno konstrukcijo, ki ni temeljila na naskončnem zadolževanju kot pri državah in bi enkrat v prihodnosti svoje dolgove celo lahko vrnili....mogoče. Ampak takih tveganih kreditov banke ne bi smele odobriti. Zakaj so jih je pri nas precej jasno - zaradi političnega vpliva v bankah. No, malo sem zašel ampak tudi tu so oboji krivi enako in tudi tu imamo primer moralnega hazarda. Če banke rešimo in se jim nič no zgodi? Brez kazni bo naslednjič enako....

Ali pa na našo pot v grški smeri in na prekomerno zapravljanje. Nismo še tam, ampak obrisi tega kako je treba varčevati se kažejo. In seveda obrisi grškega "krivi so drugi" scenarija tudi. Vsi bi varčevali, samo nihče pri sebi ker vsak posebej je tako pomemben in specifičen, da bi varčevanje pri njemu zamajalo samo srčiko slovenstva. Japajade.

EU Poslanci Pridejo Po 500€ In Grejo Domov

Posted: nedelja, 5. februar 2012 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , , 0 komentarji


Aha...no tale video je sicer star že dobra tri leta, ampak lepo se je vsake toliko časa spomniti, da smo vsi samo ljudje. Eni sicer malo boljše plačani kot drugi, ampak za svojo rit poskrbet, ta nagon je vedno na prvem mestu. Ideologija, ki gre proti temu, je scanje proti vetru.

Da ne bo kdo mislil, da tele posrance branim. Sploh ne. Tole objavljam samo kot dokaz, kako tudi tisti najbolj "strpni, napredni, evropski, zahodni, demokratični, pokroviteljski, kulturni..." kradejo kot kakšni cigani :).

Še kratka razlaga videa, če kdo ne razume. Evro poslanci imajo cca 14.000€ plače na mesec. Del te plače je tudi dnevnica za vsak dan, ko so v Bruslju ki znaša slabih 300€. Če so v Bruslju čez vikend se morajo priti registrirat v posebno pisarno. Tja pridejo zgodaj zjutraj, takoj ko se pisarna odpre, s seboj vlečejo že spakirane kovčke, se vpišejo in pičijo domov. Oz. ukradejo dobrih 500€.

C'est la vie... :)