Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

Prednosti digitalne televizije

Posted: sreda, 16. junij 2010 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , , 0 komentarji

S prehodom na digitalno televizijo opažam kar nekaj izboljšav oz. prednosti digitalne televizije. Naj jih kar naštejem, kot sem jih opazil iz prve roke lepo doma v naslanjaču pred TV-jem:

1. Večino časa ne dela teletext oz. dela tako da na vseh kanalih kaže teletext od enega in istega kanala. Ampak ker na teletextu večinoma ni nič pametnega je to v bistvu + feature. Aparati morajo težiti k poenostavitvi funkcij in to je korak v pravo smer. En teletext je popolnoma dovolj.

2. Preklapljanje med kanali je blazno počasno. Tako odkar imamo digitalno televizijo manj preklapljamo kanale in opažam, da se nam je vidno podaljšala sposobnost koncentracije. Tako sem sposoben gledati slovenski film skoraj do polovice oz. do takrat ko prvi igralec spregovori, kar je približno isto.

3. Dobil sem še eno škatlo in še en dalinc, čeprav imam DVB-T precej nov LCD TV, ampak žal ni DVB-C in sem fasal še eno škatlo in še en dalinc. Zakon, okol televizije ni nikol preveč škatel. Jaz jih probam imet čim več tako da se prah ne more nabirat na omari in da punca ne more odlagati svojih stvari ampak jih pospravi.

4. Slika se občasno zatika in potem pohitri. Jabe slow motion and speed up.. Zakon!

5. Slika je isto za en kurc kot je bila prej. Na skoraj novi HD televiziji je vse megleno. Baje napenjanje oči izboljšuje vid. Ali pa je to že trening feature za stara leta, da se navadiš na bolj meglen svet. Priporočam!

6. Zastonj kanali so občasno brez razloga zaklenjeni in gledaš lahko samo temo. Kar mislim da je ful hudo, ker se lahko namesto gledanja nove digitalne televizije posvetimo drug drugemu. Žal pa ta feature ne pride toliko do izraza zaradi izboljšave št. 2, zaradi katere tako ali tako manj preklapljamo kanale.

7. Grd, plav in počasen izbirni meni, ki pokrije pol zaslona, da se pravopisne napake in napačno zapisane trenutne oddaje boljše vidijo. Ko v mislih popravljam napake mimogrede treniram slovenščino. Hudo predvsem za naše osnovnošolce, ki se bodo lahko istočasno učili in gledali TV. Meni tudi omogoča, da imaš ves čas isti vrstni red programov in da se ti ni treba matrati s spreminjanjem vrstnega reda. Poleg tega vsebuje tudi vse upravičeno zaklenjene ne-zastonj programe digitalne televizije, tako da 1/3 časa itak strmiš v temo, kar je še nadaljna izboljšava točke 6.

8. Mogoče samo še ena opomba za naivneže, HD tv in digitalna televizija ne pomenita tudi HD programov. Teh sicer ni ravno veliko (nasploh na voljo), jih je pa možno s takim kompletom spremljati natančno 0 (nič). Za spremljanje HD programov rabiš seveda drugo škatlo in daljinec.

Hvala digitalna televizija in z veseljem pričakujem, kaj nam bo tehnologija prinesla v prihodnosti!