Mi o prašičji gripi, gliste z gnojaff

Cene bencina v Sloveniji, cene bencina v Avstriji

Posted: sreda, 29. julij 2009 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , 0 komentarji

Šlo je nekako tako. Prišla je kriza, prihodki države so upadli in najti je bilo treba nov vir prihodkov. Eden od priročnih virov je bila trošarina na goriva. Prišla je ravno v pravem času, ko je cena nafte zaradi krize in posledično manjšega povpraševanja močno padla. Tako so padle tudi cene bencina v Sloveniji in z višanjem trošarin so padle pač samo malo manj, kot bi sicer. Tako se noben ne bi preveč pritoževal pritoževal. Ampak!

Ampak zajeb je pa nastal, ko je tradicionalno najcenejši bencin v regiji postal dejansko najdražji bencin v našem koncu Evrope. Ker cene so ob cenitvi nafte padale povsod, s to razliko da drugje pač niso nabijali trošarin tako visoko kot pri nas. Vsi, ki so vozili na zadnje kapljice do Slovenije in potem tankali pri nas so sedaj lepo tankali v Avstriji, Italiji, Madžarski, Hrvaški. Ne bi vehementno čez palec trdil, da se je zato potem pobralo manj trošarin, kot prej, ker nimam pojma in nimam te analize. Ampak dejstvo pa je, da ima cena vpliv na to kje boš tankal in da lahko predvidevam, da se je količina prodanega goriva zmanjšala.

Zadnji teden se je tako benz pocenil za nekaj centov in to na račun znižanja trošarin. In mediji so nas napadli z izjavami da so sedaj cene bencina v Sloveniji nižje kot cene bencina v Avstriji, cene bencina v Italiji in cene bencina na Madžarskem in da so samo še cene bencina na Hrvaškem nižje kot naše.

No, takoj prvi dan jih lahko postavimo na laž.

Slikano 28. julij 09 v Avstriji, dizel, cena 0,942 centa na liter:




Pa to ni neka leva črpalka (no v bistvu je), samo po poti čez Avstrijo ima več kot polovica bencinskih nižjo ceno dizla kot pri nas. Tako, čez palec, če se ne pelješ samo po avtocestah.

Novo vozniško dovoljenje

Posted: petek, 10. julij 2009 | Avtor Kritik | Oznake: , 0 komentarji

Ne vem ali sem po naravi tako pozitivna oseba, da se spravim pisat ravno o zadevi, ki mi je OK, kar je v bistvu čisto skregano z logiko tegale bloga. Ampak v Evropsko unijo in posledično tudi v Slovenijo (seveda ne pa tudi na Hrvaško... nisem se mogel zadržat :D) prihajajo nova vozniška dovoljenja.

Zdaj moja prva reakcija je vedno - ne se praskat tam kjer te ne srbi. Kaj je narobe s sedanjim vozniškim dovoljenjem? Zdi se mi, da tam v nekih pisarnah nekje sedijo ljudje, ki se ukvarjajo s stvarmi ker je to pač njihova služba, ne pa zato ker obstaja resna potreba po ukvarjanju s tem. Recimo neka oseba je zadolžena za vozniška dovoljenja in ko opravi vse tekoče naloge, prebere vse časopise in spije vse kavice se ji zazdi, da je čas za novo vozniško dovoljenje.

Sploh v Sloveniji je to zelo popularno, sploh na področju zakonodaje, kjer se vsaka vlada trudi spremeniti čim več zakonov prejšnje vlade, reformirati davčni sistem (beri - nabiti davke), reformirat zdravstvo, reformirat sodstvo, reformirat reformacijo... OK, razumem da smo mlada država in da je treba stvari izboljševati, ko opazimo napake. Ampak stabilnost, konsistenca, tradicija, sodna praksa... to so zadeve, ki so vsaj tako pomemben del pravne države kot sami zakoni. In pri nas tega ni... ja kako pa naj bo, če imamo vsako leto 100 novih zakonov. Medtem ko ponekod v tujini veljajo še 100 let stari zakoni.

No gremo naprej.

Novo vozniško dovoljenje bo razveselilo vse moške! Zakaj? Ker bo izgledalo kot osebna izkaznica in bo šlo v denarnico. Ženske si lahko privoščijo vozniško dovoljenje v obliki potnega lista ali manjše knjige za na plažo, ker ga pač pospravijo v torbico skupaj z ostalimi drobnarijami. Ampak moški smo obsojeni na denarnico, ki mora biti za moj okus tudi čim tanjša, da gre lepo v žep, da ne izgledaš kot natakar v kakšni gostilni. Pa ne mi zdej s peder tašnami.

Tako da kar se tega tiče mi je nova vozniška d'best :). Sicer je ne bo treba zamenjat takoj ampak postopomo do leta 2018 baje.

No... in zdaj prelagam še korak naprej (čeprav vem, da bodo nekateri od tistih "v nekih pisarnah nekje sedijo ljudje, ki se ukvarjajo s stvarmi ker je to pač njihova služba, ne pa zato ker obstaja resna potreba po ukvarjanju s tem" prepričani da to ne gre)....

Če je vozniška taka kot osebna.

Če je na njej slika, zaščita, naslov in podobne pritikline....

Potem naredite tako vozniško, ki bo lahko NADOMESTILA OSEBNO. Če nimaš izpita moraš nosit osebno. Če ga imaš, lahko nosiš ali osebno ali vozniško. Pa bi naredili za spremembo en korak v smeri poenostavitvi življenja.

In seveda en korak k tanjšanju moje denarnice, da bo šla še lažje v žep in da se bo še manj poznalo, da jo imam v žepu. Naj bo buška od evrov ali khm... ne pa od dokumentov in računov :).

Temperatura Blejskega jezera, temperature Bohinjskega jezera

Posted: torek, 7. julij 2009 | Avtor Kritik | Oznake: , , , , , 0 komentarji

Tako na hitro preko palca predstavljata Bohinjsko in Blejsko jezero kakšno tretjino slovenske morske obale. Če sem malo pretiravam lahko rečem, da je to ogromno prostora za kopanje, namakanje in sploh super nadomestilo za morje. Je pa kljub temu blazno zajebano (no, če ne veš kje iskati) priti do temperature vse te ogromne količine vode, kamor lahko namočimo svoja telesca.

Tako, da ne veš ali rabiš podložene kopalke al so tange dost. Kriza.

Vsaj tako sem bil razpizden, ko sem poizkusil najti temperaturo Blejskega jezera. Na strani meteorološkega zavoda oz zdaj ARSO je ni.

Google da kar neke strani, ki nimajo nobenih aktualnih podatkov.

No, sedaj za vse, ki vas zanima - sem našel tole. Tnx RTV SLO.

Najlažje je pa kritizirat... in to bom tudi počel :)

Posted: | Avtor Kritik | Oznake: 0 komentarji

Ponavadi se spodobi, da v prvi objavi napišemo, zakaj smo se sploh odločili za pisanje bloga, pa da se predstaviš ali pa razložiš zakaj se niti pod razno ne misliš predstaviti pa take fore. Ideja ali pa boljše rečeno potreba po telem blogu se je porodila ob prebiranju slovenskih blogov pa še ob čem.

Zakaj tale blog?

Ob branju slovenskih blogov se kmalu iz množice objav začne luščiti neka slika ali presek pisanja slovenskih blogerjev. In med temami, lajtmotivi, navdihi in stili pisanja se mi zdi, da je skoraj najbolj popularno pritoževanje in kritiziranje. Manj je tiste ustvarjalne kreativnosti, ustvarjanje novega, podajanje informacij..ali pa je vsaj manj opaženo. Precej bolj je popularno nerganje, pritoževanje, šimfanje, kritiziranje, predlaganje kako bi lahko bilo in zakaj kaj ni tako, kaj bi lahko nekdo (seveda ne pisec) naredil, izboljšal... kdo je budala, idiot, kmet, kreten, kdo nima pojma, kdo je kaj naredil narobe, kdo je čudak... ja, kritizirat je res najlažje. Precej težje je kaj pametnega naredit. In ker svojo ustvarjalnost sproščam drugje, na drugih blogih in preko drugih medijev in dejavnosti je potem tu še tale blog :).

Lahko bi temu rekli tudi ventil slovenskega naroda oz. vsaj blogerjev. Mogoče je pa zato med slovenskimi blogerji kak samomor manj ali pa malo manj živčnosti na cesti... ko se spihaš takole na netu.

Pa še simpl je.

To je to.

Aja, pa da bo blog v skladu s presekom slovenskih blogov, se seveda ne mislim skoncentrirati samo na kritiziranje ampak tudi na to kaj sem jedel, kateri gadget sem si kupil in vse sorta ostale bedarije, ki naredijo blog tako zmeden, da se ne da v enem stavku povedati o čem blog pravzaprav je.

S tem kršim eno glavnih pravil bloganja, sam pri tem blogu me prav boli.